OBIEKTY HOTELARSKIE I ICH KATEGORYZACJA

Baza noclegowa jest jednym z najważniejszych elementów zagospodarowania turystycznego, a jej wielkość decyduje o możliwościach recepcyjnych danego regionu lub miejscowości. Wszystkie obiekty hotelarskie muszą być zgłoszone do ewidencji działalności gospodarczej oraz zakwalifikowane do odpowiedniego rodzaju i kategorii.
Poniżej opisuję skategoryzowane obiekty bazy noclegowej:
Hotele – to obiekty stałe zlokalizowane w miastach. Aby dany obiekt mógł być nazwany hotelem musi posiadać co najmniej 10 pokoi i świadczyć podstawowe usługi – nocleg i wyżywienie, a także spełniać warunki higieniczno – sanitarne. Kategorie hoteli oznaczane są gwiazdkami od 1 do 5.
Motele – obiekty zlokalizowane przy drogach, liczące minimum 10 pokoi, jednak nie więcej niż 100. Oprócz podstawowych usług noclegowych, świadczą również usługi motoryzacyjne (parking, stacja benzynowa, naprawa samochodów, itp.). Nie mogą prowadzić nocnej działalności rozrywkowej. Podobnie jak hotele posiadają 5 kategorii oznaczanych gwiazdkami.
Pensjonaty – posiadają minimum 7 pokoi, znajdują się głównie w miejscowościach turystycznych. Obiekty te są przygotowane do organizacji dłuższych pobytów, szczególnie rodzinnych.
Schroniska – lokalizowane przy trasach turystycznych, z dala od terenów osiedlonych. Przeznaczone dla osób uprawiających turystykę kwalifikowaną. Posiadają minimum 30 miejsc noclegowych, które mogą być organizowane w salach zbiorowych. Usługi żywieniowe są w nich ograniczone. Nie dzielą się na kategorie.
Schroniska młodzieżowe – obiekty zarządzane przez PTSM, posiadają min. 25 miejsc noclegowych. Obiekty całoroczne lub sezonowe, z ograniczeniami wiekowymi do 35 lat. Dzielą się na 3 kategorie oznaczane cyframi rzymskimi.
Kempingi – obiekty zlokalizowane na terenach płaskich, atrakcyjnych turystycznie – głównie przyleśnych i nad akwenami wodnymi, na obszarze ogrodzonym i strzeżonym, z recepcją. Przeznaczone dla turystów zmotoryzowanych. Posiadają prąd, zbiorowe sanitaria, miejsca do postawienia przyczepy lub rozbicia namiotu oraz do sporządzania posiłków. Dzieli się je na 4 kategorie oznaczane gwiazdkami.